Australijscy rolnicy wyrywają miliony winorośli. Co jest powodem?

W Australii niszczone są miliony winorośli, a dziesiątki milionów kolejnych trzeba wyrwać, aby powstrzymać nadprodukcję. Obniżyła ona ceny winogron i zagraża źródłom utrzymania plantatorów i winiarzy.

Publikacja: 10.03.2024 20:25

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Względy zdrowotne skłaniają konsumentów na całym świecie do picia mniejszej ilości wina

Foto: stock.adobe.com

Spadek spożycia wina na całym świecie szczególnie mocno uderzył w Australię, ponieważ popyt najszybciej spada na tańsze wina czerwone, które są jej sztandarowym produktem.

Najbardziej ucierpiało wino czerwone. W regionach takich jak Griffith ceny winogron przeznaczonych do produkcji spadły z 659 dolarów australijskich w 2020 roku do 304 dolarów australijskich w zeszłym roku za tonę. To najniższy poziom od dziesięcioleci – wynika z danych organizacji branżowej Wine Australia.

Pozostało 83% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Społeczeństwo
706 osób o imieniu Kyle w jednym miejscu. Czy udało im się pobić rekord Guinessa?
Społeczeństwo
Euro 2024. Socjolog: Potrzebujemy nowej letniej bajki
Społeczeństwo
Nastolatek zmarł po wyzwaniu internetowym. Zjadł ekstremalnie ostrego chipsa
Społeczeństwo
Zamach na Roberta Fico. Rosyjskie tropy ws. organizacji, z którą związany był zamachowiec
Społeczeństwo
Amerykańskie koty będą mogły być leczone na FIP. Ile kosztuje kuracja w Polsce?