Dlaczego należy bardzo uważać na mięso z targu

Mięso przechowywane w nieodpowiednich warunkach może prowadzić do ostrych zatruć pokarmowych.

Publikacja: 20.02.2024 03:00

Należy unikać mięsa i wędlin pochodzącego z nieznanego źródła i przechowywanego w złych warunkach

Należy unikać mięsa i wędlin pochodzącego z nieznanego źródła i przechowywanego w złych warunkach

Foto: east news

Wymioty, biegunka, gorączka bóle brzucha – to niektóre objawy zatrucia pokarmowego. Alert w tej sprawie wysłany za pośrednictwem RBC trafił do mieszkańców pięciu powiatów na terenie województwa podkarpackiego: stalowowolskiego, niżańskiego, mieleckiego, tarnobrzeskiego i kolbuszowskiego.

Powodem jego wysłania była śmierć mężczyzny po spożyciu zakupionej na targu w Nowej Dębie galaretki mięsnej.

Śmiertelne zatrucie. Producenci nie mieli zezwolenia

W sobotę podkarpacki sanepid wydał pilny komunikat dotyczący tej sytuacji. „Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Sanitarny otrzymał informację w dniu 17.02.2024 roku w godzinach nocnych, dotyczącą zgonu jednej osoby oraz hospitalizacji dwóch innych, w wyniku zatrucia pokarmowego spowodowanego spożyciem niewiadomego pochodzenia mięsnych wyrobów zakupionych na terenie przyległym do targowiska w miejscowości Nowa Dęba” – czytamy w nim.

Jak okazało się w toku postępowania prowadzonego zarówno przez sanepid, jak i przez policję, do zatrucia doszło po spożyciu „swojskich” wyrobów wędliniarskich – w tym galarety garmażeryjnej – sprzedawanych prosto z samochodu przez małżeństwo z powiatu mieleckiego. Para ta hodowała świnie i dorabiała sobie produkcją wędlin.

Czytaj więcej

Po ostrygach Francja zakazuje skorupiaków. Norowirus atakuje

Małżonkowie zostali zatrzymani i trafili do aresztu w Tarnobrzegu. W ich domu policja znalazła jeszcze 20 kg mięsa na wyroby – zostało ono zabezpieczone i przekazane do laboratorium Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Jak tłumaczyła mediom podinspektor Beata Jędrzejewska-Wrona, rzeczniczka Komendy Policji w Tarnobrzegu, przyznali, że hodują trzodę i dla podreperowania budżetu domowego wyrabiają wędliny, które sprzedawali na terenie Nowej Dęby. Nie mieli zezwolenia na tego typu działalność.

W poniedziałek ruszyło prokuratorskie śledztwo związane ze śmiercią 56-latka. Prokuratura Okręgowa w Tarnobrzegu informuje, że jest ono prowadzone w kierunku sprowadzenia bezpośredniego niebezpieczeństwa dla życia lub zdrowia wielu osób poprzez wyrób i wprowadzenie do sprzedaży substancji szkodliwych dla zdrowia.

Unikać bazarów?

Na środę zaplanowana została sekcja zwłok zmarłego mężczyzny. Odbędzie się w Zakładzie Medycyny Sądowej w Krakowie.

Sanepid uczula, by rozsądnie wybierać miejsca, w których zaopatrujemy się w mięso. „Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii” – czytamy w komunikacie RBC. „Jeśli w ostatnim czasie jadłeś mięso pochodzące z niesprawdzonego źródła, odczuwasz niepokojące objawy zdrowotne i podejrzewasz, że mogło jedzenie być zatrute – natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń na 112!” – zaznaczono.

Charakterystyczne objawy zatrucia

Co powinno zaniepokoić? Przede wszystkim nudności, które są jednym z najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego. Osoba może odczuwać dyskomfort w żołądku i uczucie niechęci do jedzenia. Często pojawiają się także wymioty i biegunka, które są naturalnym sposobem organizmu na pozbycie się toksyn. Mogą one wystąpić zarówno po spożyciu zatrutego mięsa, jak i w trakcie trawienia.

Czytaj więcej

Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

Przy zatruciach pojawiają się także ostre lub tępe bóle brzucha. Mogą być różnie lokalizowane i nasilać się wraz z intensywnością zatrucia. Często też występuje gorączka, która także jest reakcją organizmu na obecność toksyn.

Osoby, u których doszło do zatrucia pokarmowego, są też osłabione, zmęczone i apatyczne.

Nie wiadomo jeszcze, co wywołało silne zatrucie w Nowej Dębie. Jednak najczęściej zatrucia pokarmowe wywołują: gronkowiec złocisty (nabiał, sałatki majonezowe, mięso, wędliny), salmonella (jaja, mleko i przetwory mleczne, owoce morza, warzywa), Bacillus cereus (kremy, lody, sosy, produkty zbożowe), clostridium (mięso, drób, źle pasteryzowane i przechowywane przetwory), Campylobacter (mięso, mleko, woda), Escherichia coli (mięso wołowe, mleko, woda). Zatrucia pokarmowe mogą być również wywoływane przez wirusy lub pasożyty.

Wymioty, biegunka, gorączka bóle brzucha – to niektóre objawy zatrucia pokarmowego. Alert w tej sprawie wysłany za pośrednictwem RBC trafił do mieszkańców pięciu powiatów na terenie województwa podkarpackiego: stalowowolskiego, niżańskiego, mieleckiego, tarnobrzeskiego i kolbuszowskiego.

Powodem jego wysłania była śmierć mężczyzny po spożyciu zakupionej na targu w Nowej Dębie galaretki mięsnej.

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej
Materiał Promocyjny
20 lat Polski Wschodniej w Unii Europejskiej